کاربرد پروفیل در ساختمان سازی

نویسنده HostiranAdmin 09 مهر 1397 0 نظر

پروفیل یکی از جدیدترین مصالحی است که در سال‌های اخیر کاربرد زیادی در صنعت ساخت و ساز پیدا کرده است. پروفیل های صنعتی در صنعت نظامی و خودروسازی نیز کاربرد دارند. از جمله مهم ترین پروفیل های ساختمانی می‌توان به انواع درب و پنجره‌های آلومینیومی اشاره کرد. پروفیل های صنعتی که در صنعت خودروسازی و نظامی استفاده می‌شود، موضوع بحث ما نیست.

 

انواع کاربرد آن در صنعت ساخت و ساز

پروفیل به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر است:

پروفیل نورد گرم: این نوع پروفیل از نورد گرم شمش فولادی تهیه می‌شود. شکل آن به قوطی شباهت دارد.

پروفیل نورد سرد: دومین نوع پروفیل با استفاده از شکل‌دهی ورق های فولادی به دست می‌آید. روش تولید آن‌ها به‌صورت خم و پرس کردن ورق‌های فولادی است. این نوع پروفیل به ناودانی شباهت دارند.

پروفیل مرکب: سومین نوع پروفیل ترکیبی از پروفیل های گرم و سرد است.

برای ساخت و ساز پروفیل های نورد سرد کاربرد دارند. همان‌طور که گفتیم این نوع پروفیل به دلیل شباهتی که به ناودانی دارند، به‌عنوان تیرهای تکیه گاهی برای سقف و چارچوب درهای ساختمان استفاده می‌شوند.

 

پروفیل کامپوزیتی و کاربرد آن در ساختمان سازی

پروفیل های کامپوزیتی سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص داده‌اند. در مناطقی که به دلیل شرایط آب و هوایی احتمال از بین رفتن آهن‌آلات وجود دارد، از پروفیل ساختمانی استفاده می‌شود. پروفیل های کامپوزیتی در برابر ارتعاشات و پدیده خوردگی مقاومت بالایی دارند. همین موضوع باعث افزایش عمر سازه می‌شود.

از دیگر مزیت های استفاده از پروفیل های کامپوزیت‌ می‌توان به خاصیت غیر کشسانی آن‌ها اشاره کرد. این ویژگی باعث می‌شود تا استفاده از پروفیل ها باعث مقاومت ساختمان در برابر ارتعاشات زلزله شود. یکی از تکنیک هایی که در کشورهای صنعتی برای افزایش مقاومت ساختمان استفاده می‌شود، کاربرد پروفیل به جای آهن‌آلات سنگین وزن است. همچنین خاصیت غیرکشسانی باعث افزایش دوام پروفیل های کامپوزیت می‌شود. بدین ترتیب شاهد افزایش طول عمر ساختمان ها هستیم.

در روش‌های قدیمی‌تر که از میله‌های فلزی و بتن برای ساخت‌وساز استفاده می‌شود، پس از مدتی میله‌های فلزی اکسید و زنگ زده می‌شوند. از سوی دیگر بتن هم خاصیت خورده شدن دارد و آهن پس از گذشت زمان پوسیده می‌شود. این اکسیدها به سطح بیرونی بتن هم می‌رسد که ساختمان را فرسوده می‌کند و سازه بتنی را از بین می‌برد.

 

استفاده از پروفیل در مناطق مرطوب

در مناطق مرطوب و پربارش که سازه های فلزی بیشتر در معرض اکسید شدن قرار می‌گیرند، استفاده از پروفیل های کامپوزیت کاربرد بیشتری دارد. برای مثال در مناطق جنوب و شمال به دلیل رطوبت بیش‌ازحد هوا، ساختمان‌ها به مصالح مقاوم‌تری نیاز دارند.

البته در کنار پروفیل‌های کامپوزیتی، از پروفیل‌های آلومینیومی هم برای ساختمان سازی استفاده می‌شود. نوع اخیر برای ساخت درب و پنجره استفاده می‌شود. برخلاف درب و پنجره‌های آهنی که انرژی زیادی را هدر می‌دهند، پروفیل های آلومینیومی می‌توانند در صرفه‌جویی انرژی نقش مهمی را ایفا کنند. پروفیل های آلومینیومی قبل از استفاده برای ساختمان گالوانیزه می‌شوند. زیبایی از دیگر مزیت‌های پروفیل های آلومینیومی است.

 

کاربرد پروفیل گالوانیزه برای تجهیزات UPVC

یکی از کاربردهای مهم پروفیل های گالوانیزه تولید تجهیزات UPVC است. درب و پنجره‌ها بخش مهمی از ساختمان هستند که به‌منظور افزایش استحکام ساختمان لازم است این قسمت ها هم از متریال های سبک و مقاوم ساخته شود. درب و پنجره های یو پی‌وی‌سی در برابر ضربه مقاومت بالاتری دارند. درعین‌حال مقاومت و استحکام این نوع پنجره‌ها در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بیشتر از درب و پنجره‌های آهنی است.

برای ساختمان‌های چند ده طبقه و برج ها که در اثر نیروی باد به پنجره و درها فشار بیشتری وارد می‌شود، پروفیل های گالوانیزه یو پی وی سی می‌توانند در برابر این فشارها مقاومت کنند. حتی در طبقات پایین‌تر هم که ساختمان در معرض نشست قرار می‌گیرد، این نوع درب و پنجره‌ها مقاومت بیشتری دارند. البته طبق نظر مهندسین ساختمان‌هایی که در معرض فشار بیشتری قرار می‌گیرند، به پنجره‌هایی با ضخامت پروفیل گالوانیزه بیشتری نیاز دارند. این مقدار ضخامت بین 2.5 تا 8 میلی‌متر است.

 

سایر کاربردهای پروفیل در ساختمان

از دیگر کاربردهای پروفیل برای ساختمان می‌توان به تولید انواع لوله اشاره کرد. لوله‌های پروفیل برخلاف لوله‌های آهنی پوسیده و اکسید نمی‌شوند و طول عمر بیشتری دارند. این لوله ها به رنگ هم نیاز ندارند و اگر به‌صورت روکار استفاده شوند، چهره ساختمان را زشت جلوه نمی‌دهند.

از پروفیل ها برای ساخت انواع نرده و راه‌پله هم استفاده می‌شود. این پروفیل ها همچون آهن مقاومت بالایی دارند. در نرده‌کشی اطراف دیوار کارخانه‌ها، زمین های محصور شده، نرده پیاده روها و خیابان ها از پروفیل ها استفاده می‌شود.

از دیگر کاربردهای مهم پروفیل ها باید به پوشش سقف سوله ها اشاره کرد. برای این نوع سازه ها که به سقف سبک و مقاوم نیاز دارند، پروفیل ها بهترین گزینه هستند. استفاده از پروفیل برای سقف ساختمان هنوز وارد فاز اجرایی نشده است. اما به نظر می رسد در آینده‌ای نه‌چندان دور این محصول بتواند جایگاه بیشتری را در صنعت ساخت‌وساز به دست آورد.

افزودن نظر